台灣置業知多D

taiwan

台灣被獲選為全球最宜居城市大家都知喇,最近都多左朋友搵我地問下有關資料。但有興趣係台灣買物業既你,又知唔知有D咩要留意?

香港人向來鍾意台灣,去寶島分分鐘多過返鄉下,其實已經可以話係唔少香港人既第二頭家。台灣離香港咁近,移居去台灣基本上好似美國人由一個州搬去另一個州咁,有個weekend已經可以返香港探親。有共同語言、比香港放鬆的生活步伐、台灣人親切的待人態度、生活物價水平相宜、仲有全民醫保… 最近仲有多一個對香港人可能會有共嗚的因素 – 來台的大陸客從五月份起斷崖式減少,香港人 你懂的~ 唔好誤會,小編意思係條街無咁多人,大家可以更盡情係條街行,唔驚自己撞到人姐。

除左移民,越黎越多港人係台灣投資物業。除左計劃以後移民,亦都當然因為台灣樓價較低,而且台灣業主有永久擁有權;係個邊買個物業,世世代代都可以做包租婆。有地產經紀認為「台北市內樓盤供應不多,即便有也是以大面積單位為主,每個單位需要千萬港元。相比之下,周邊新北市的樓價相對便宜,而且市政配套比舊區好,加上機場捷運即將開通,故預計新北樓市的需求進一步擴大,3年內慢慢會有5%至10%升幅。」聽起上黎好make sense吧?

很多香港的大型地產公司經紀都以台北市周邊地區樓價平來吸引海外買家,但事 實上,大部份被推銷的樓盤,因為位置實在不太好,連本地人也絕少考慮,導致難以出租。而且大型地產公司為了和發展商保持利益及賺取高佣金,多數推銷新 樓盤,沒有真正從買家角度出發、減少買家選擇。

弘海一直強調代理質素、真誠了解及幫助客戶的重要。始終投資海外物業,買家未必能即時親身視察樓盤。所以我們一直堅持把當地顧問納入團隊網絡,為每位客戶的不同需要介紹合適物業,而不是盲推高佣金樓盤。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *