[精明香港人,你識揀啦]

%e6%8a%95%e5%bd%b1%e7%89%871

係香港想浸淫下外國教育讀國際學校既學費,貴到可以申請移民去外國讀「真正既外國教育」。小編知道精明既你地一定會話「咁移民唔只要俾個投資金額,仲有其他生活開銷。要係有限資源享受外國教育,我可以送仔囡去外國讀書浸鹹水。你呃我唔到既!」
冤枉呀大人!小編就一於話你知點解移民去讀書會著數過就咁送小朋友去做留學生!

移民外國最大既好處就係可公民身份免費入讀公立學校,體驗真正外國教育。送小朋友去海外留學雖然申請相對容易,但好似美國既公立學校 (小學同中學),就只容許公民入讀。國際生一定要入讀私立學校,咁當然學費梗係高過公立啦。加上海外生要係當地生活,可能仲要每年返香港見下屋企人,開支更加多。

即使錢唔係你最concern既野,小編可以話你知國際生定本地生對你仔囡既前途都好大影響!
好似係香港,入大學分開本地收生(JUPUS) 及非本地收生(Non- JUPUS),外國大學同樣分開本地生同國際生的收錄;國際生的比率當然少好多喇。以美國為例,非本地生招生比例只有大約10%,換言之想以國際生身份係外國讀大學既要求就更更更高。(雖然話你未必最concern錢,但好似英國同加拿大咁,國際生要俾兩倍,甚至係三,四倍既學費!)

唔只,留學生係外國讀完書畢業後需要在時限內於當地受顧先可以得到居留權,搵唔到工就要一定要走。雖然畢業生都未必一定想留係外國,但都會想自己有得揀,由自己決定姐!相反如果係移民左,香港又容許有雙重國籍,學生畢業後不需受居留權限制,可以自由選擇留係外國定回流返香港生活同工作。

小編唔係要hard sell大家,因為 移民,係要及早計劃。但睇完以上既對比,各位精明既香港家長,你識揀啦。

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *